jan
1

A cseh megközelítést kissé félretéve ma egy olyan csokrot kötöttem az idei zenei gyöngyszemekből, melyek felejthetetlenné tették a 2009-es évet. Nem szúrtam bele olyan művészeket, akik album szintjén is remekeltek, de ez nem zárja ki, hogy ezek a darabok egytől-egyik zseniálisak, lássátok...


Best Coast - When I'm with you

Idén csúcsosodott ki a zene lo-fi forradalma sok kásásra hangolt zajos felvétellel, melyekből a hi-fi élvezetet az attitűd kompenzálta. Bethany Cosentino az álmodozás negédességét ricsajjal űzte el, hogy legyen mire szerelmesnek lennie a kissé férceletlenebb karakterű lányoknak is.

 

Cass McCombs - You saved my life

Az árulkodó cím nyíltan romantikus húrokat pendítő szerzeményt takar és Cass McCombs idei lemeze ugyan nem maradt emlékezetes, de fogjuk inkább erre a túlságosan hibátlan dalra, mely egyszerűen elszívja a figyelmet a lemez többi részétől. Lássuk a keringős ütemekre szerkesztett, new wave ízeket megidéző poptételt meglepő country-hajlításokkal, slow motion videóval.

 

Matt and Kim - Lessons learned

Nagyvárosi meztelenkedés, abszurdra sikeredett csattanó a videóban, zenei oldalról pedig egy szeretnivaló naív szintis pop-punk, Matt and Kim 2009-es lemeze pedig majdnem befutó a személyes, rendkívül rigorózus album-listámon.

 

Micachu - Vulture

Létezik ember a Földön, aki egy ilyen masszív kiállású dalra nem érzi mozgásszerveiben a bugit? Legfeljebb még nem ismeri ezt a pörgős kis szerzeményt, vagy sosem kereste még a kardio testmozgások ideális zenei aláfestését...

 

Real Estate - Beach Comber

Ezt hallgatva mély töprengésbe esek, hogy mikor lesz már végre nyár?!

Szeretem a surf popot és ha ez eddig még másban nem fogalmazódott meg, ideje egy kortárs klasszikussal bevezetődni a Beach Boys által felfedezett éteri hullámokba, szigorúan napocskának öltözve, mert azért a pszichedélia (az idei év varázsszava részemről - ugye milyen nyilvánvaló, hogy 2009 pszichedelikus év volt?!) sem marad el....

 

The Horrors - Sea within a sea

A brit The Horrors kapcsán eddig legfeljebb kirakatban mutogatható gótikus babákra gondolhattunk lendületes, psychobilly áthallású garázsrock zenével...ám a mai világban ki gondolta volna, hogy ezek a pózőrök találják ki magukat gyökeresen új felfogással 2009-ben? Az eredmény egy nálam majdnem befutó album minimum 4-5 irgalmatlanul erős számmal, megadjusztálva a joy division féle new wave-vel (amiről azt hittem totál lejárt lemez), több finomsággal, de még mindig kellő erővel. Jóegészséget a folytatáshoz!

 

The Pains Of Being Pure At Heart - Come Saturday

Az olyan zenei műszavakat félretéve, mint shoegaze, dream pop, meg twee, ez a lemez egész egyszerűen egy marhajól fülbemászó lemez, kellő kritikai túllihegéssel, de ha nem bonyolítjuk túl a dolgot, akkor mondhatjuk, hogy ilyen zenére nagyon fajn érzés táncikálni, főleg párosan, főleg kicsit szégyenlősen, nem feledve az egész életen át tehernek tűnő, ám táncolva szerethető kamaszkort.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebelka.blog.hu/api/trackback/id/tr1001637358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása