már
21

 

Ilyen név alapján valami fertelmes becsületvesztőt képzelünk magunk elé, de vigyázat, a hivatalos nevén Rétisas Vendéglő valójában egyike azon kevés helyeknek, melyek még kiérdemlik egyrészt ezt a megnevezést, hogy Vendéglő, másrészt pedig így, nagybetűvel.

 

 

A város vérkeringéséből teljesen kívül eső helyen találjuk, szinte a Kelenföldi pályaudvar sínei mellett - ide nem toppan be csak úgy, véletlenül az ember. Valószínűleg vagy a szájhagyomány keltette kíváncsiság, vagy egy kedves ismerős hozza le a Taknyos Varjúba. Előfeltevésekkel kár is készülni, ha azt mondom retro, az nem igaz: ez a hely egyszerűen tényleg régi, vessük csak tekintetünket a fa berendezési tárgyakra, a mélybarna lambériára, vagy a kockás kőre. Ha azt mondom lerobbant a hely, az sem igaz: megelevenedve körülbelül olyan figura lenne a Taknyos Varjú, mint a pincér-csapos úriember, tehát amolyan kicsit pokróc modorú, de visszafogottságában régivágású vendéglátós. Egyszóval ez a vendéglő egy időtlen, örök darab, és akkor is szívesen időzik itt az ember órákon keresztül, ha nem táncolják éppen körbe az embert pingvinfrakkos ripacsok, vagy ha hiányzik a normális csapolt sör (Borsod aranya nem ebbe a kategóriába esik legalábbis; de örömhír, hogy üveges sörrel nem csak a Borsodi "szortiment" képviselteti magát a kínálatban).

Belépve még üres a helyszín, de igen hamar elkezdenek szállingózni a törzsvendégek, akikkel feltehetően kiválóan megy az üzlet, megbízható közönségnek tűntek: főleg átlagos középkorúak, akiknek a félszavaiból a hétköznapi hedonizmus csillan meg - no, ők lényegesen barátibb kiszolgálásban is részesülnek!

A konyha is pontosan azt a kompromisszummentes és hiteles magyaros konyhát viszi, így kár is könnyebb fogásokat keresgélni az A3-as méretű kézzel írott, géppel sokszorosított papírlepedőn...a hely specialitása a Mátrai Borzas (csak ottlétünkkor hármat szervíroztak a többi asztalhoz), de az 5-6 különböző pörkölt-variációból is érdemes szemezni, ráadásul napi ajánlatos tábla is függ a falon, rajta krétával további 10-15 tétellel. Nem mellesleg a korrekt házias ízeken túl az árak egészen barátiak, de hogy minden szempontból találót mondjak, ez bizony nem a Liszt Ferenc tér...

 

 

 

Rétisas Étterem és Söröző

Cím: XI. ker. Rimaszombati út 7.

Nyitva: 12-23

A bejegyzés trackback címe:

https://rebelka.blog.hu/api/trackback/id/tr781856823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.03.23. 16:01:46

ahol muskátli van, oda magyar is terem!

falsestuff 2010.03.24. 21:57:44

@szamárfül: a dekorról eszembe jutottak még a benti karácsonyi kegytárgyak és barátságos, ho-ho-hoo-t zengő hóemberek...

dorisz26 2010.05.12. 21:49:46

azt hittem, hogy a paintballosok hívják taknyosnak, de ez így sokkal jobb:)

newtech 2010.05.20. 00:50:48

Szervusztok

Már vagy huszonöt éve nem jártam itt, de soha nem fogom elfelejteni. Mi annak idején Madárnak hívtuk.
süti beállítások módosítása