Mindenkinek köszönöm a javaslatokat hungarikum témában, jöhet még egészen a prezentáció napján reggelig!
Akad olyan, amit már előre látok, hogy ki kell hagynom...a zacskóstejnél az a probléma, hogy a zacskó fogalma mint olyan, egyszerűen abszurdul hangzana, és nem hinnék el, hogy mi a sačekbe beletesszük a tejet, hogy aztán műanyag tartóedénybe tegyük mindezt, nehogy felboruljon...a Túró Rudit pedig tudtommal az oroszok találták ki, de majd körbekérdezek.
Ma a városi múzeum igazgatója tartott egy előadást a város történetéről, közben kétszer elaludtam, ráadásul tompa kánikula van - észre se veszed, hogy süt a nap, közben pedig dől mindenkiről a víz. Így még a bambulás közepette is felfigyeltem a bűvös szóra (pivo), pedig úgy öt perce beszélhetett az úr.
Tegnap este kissé megkésve kapott észbe maréknyi kraján (ugye azok a cseh leszármazottak, akik ebben az egész táborban részt vesznek), és vacsorálásra már sehova se engedtek be - ez kisváros, kérem. Ám az F.L. Věk téren utánunk jött a már eddig is übertündéri pincér és beterelt minket, mondván, hogy na még nekünk összeütnek valamit, ha nem variálunk az étellel (majd' egy órája nem volt akkor már konyha) - mindezt mosolyogva, csak úgy olvadozott bele a szívem, ahogy hozta a söröket, és ahogy teljes nyugalommal viselte, hogy egyenként, étkezési jeggyel (stravinka) fizettünk! Az ilyen vendégközpontú kiszolgálás nem épp a csehek specialitása, úgyhogy lehet megtaláltam az itteni második otthonomat...
Közben kiderült, hogy Dobruška két magyar testvértelepüléssel is büszkélkedhet: Balatonkenese és Ábrahámhegy - Rém izgalmas.
A napi kínzó kérdés: csak én járok nemtipikus helyeken, vagy tényleg minden hivatalos és iskolai teremben ott díszeleg a falon Václav Klaus színes arcmása? Egész pontosan erről a képről van szó - nem jó ötlet:
A másik gyötrő gondolat, hogy miért lehet étteremben itt vidéken többször látni csirke Kung Pao-t, mint Svíčkovát? Miért van mindenhol ilyen tetüsok méh/darázs?
Csevej