már
27

A fokozódó közéleti helyzetre való tekintettel ma ismét régi közép-európai punk-new wave a menü, egyrészt mert a jugoszláv és azon belül is a szerb újhullám annyira zseniális, hogy egy posztban tárgyalni még így is pongyolaság, másrészt azért, mert a manapság mifelénk zajló többfrontos agyzsibbasztás akárkiből kihozza a punkot...kinek ne lenne kedve alágyújtani az arcátlan kormánynak, vagy a pöffeszkedő pénzembereknek, és ilyen mókák híján ki nem unja halálra magát?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utóbbira kínál alternatív gyógymódot például az alig két évig aktív szerb Šarlo Akrobata (jel. Charlie Chaplin) zenéje, a mai válogatottból talán a legkonszolidáltabb módon, Madness és The Beat ízű szkával. A kontrollálhatatlan, deviáns ugrabugrálás közben azért eszembe jut, hogy milyen rohadtul kézenfekvő, hogy a délszláv államok zenei hagyományából efféle hibátlan szkát lehet rittyenteni - na de 1980-ban!?

 

 

A szintén szerb Električni Orgazam (jel. elektromos orgazmus) hasonló koordináták között, de hosszabb ideig alkotott - ettől függetlenül a kora nyolcvanas évek időszaka volt számukra is a csúcs, csupa olyan izgalmas című számokkal, mint a Zlatni Papagaj (aranypapagáj), vagy a Krokodil dolaze (jönnek a krokodilok). A zene leginkább lüktető, szintis new-wave, fülbemászó, görcsoldó, talpalávaló, jóság.

 

 

A punk vizei felé evezve Újvidék a következő menet a Pekinška patkával, akik a mi derék fiainkat, a CPG-t is megihlették anno...döbbenetes, de igaz: a Pekingi Kacsa már 1979-ben lerakta a jugó punk alapjait, úgy, hogy arról indulatszavak nélkül nehéz is beszélni! 1981-ben aztán be is fejezték pályafutásukat, hogy aztán két évvel ezelőtt még durvább legyen amint meglett férfiemberként tolják a Poderimo Rockot...ennél hiperaktívabb számot egyszerűen még nem hallottam!

 

 

 

Készült egy súlyos kis válogatás az 1980-as év elitjéből, ez itten meg is hallgatható!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebelka.blog.hu/api/trackback/id/tr291872325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása