júl
30

Az Arany Tigrisben

Címkék: prága sör cseh kocsma hrabal | Szerző: falsestuff | 11:19 pm

 

Ez NEM kocsma, hanem Szentély, sőt Zarándokhely!

 

Hogy az Arany Tigrisben fenséges a sör, azt nyugodtan elhiheti a Kedves Olvasó (a pilzeni sörgyár állítólag megkülönböztetett bánásmódban részesíti az ide szállítandó sört).

Ára 36 korona, ami a budapesti terepen edzett sörbarátoknak aprópénz, különösen, mivel az élmény megfizethetetlen. Olyasmi ez, mint valami Szentség, melyben csak az arra érdemesek részesülhetnek – a méltatlanoknak is lehet persze olyan szerencséje, hogy kiszolgálják, ám pont ezek az emberek nem is érzékelik, miféle megvetés az ő osztályrészük.

Nos, az Arany Tigris férfiembernek való hely. Hölgyek a legritkább esetben találtatnak befogadásra – amikor mégis, az már a legendáriumok világába tartozik. Akár annak idején az a bizonyos (ma már nyolcvansok éves) hölgy, aki a férjével kezdett el ide járni és kemény erőfeszítéseket kellett tennie, hogy ezt a Szentély csaposai is tudomásul vegyék. Nem véletlen, hisz a hölgytársaság itt közel sem magától értetődő.

Kellő útmutatás híján az Arany Tigrisben komoly vétkeket követhetünk el: például lehuppanhatunk prominens törzsvendégek ülőhelyeire – nem szabad! Azonnal rendre utasítanak bennünket. Vagy akár integethetünk a pincéreknek (és milyen degradáló is valójában„lepincérezni” Őket, a Minden-Tikok Őrzőit), ha keveselljük figyelmüket – öreg hiba. Itt a létezés ritmusát borítaná fel, ha megkérdőjeleznénk azon axiómát, hogy ezek a Sörpapok nagyon is jól tudják, ki mikor kaphatja meg sörét. Kapjuk, majd.

Tűnhet mindez afféle férfiassági truvajkodásnak, hétpróbának is, ám ha ez még nem szegte kedvünket, további nehézségeket is érdemes figyelembe vennünk, tudniillik, az Arany Tigris nem szorul ránk.

Épp annyi törzsvendéget fogad már magába, hogy jöttment turistákkal ne kelljen törődnie – és bizony, a ’Foglalt’ táblák, míg az „Igazi” vendégekre várnak, megtűrnek gyakorlatilag bárkit, ám ama prioritások sosem dőlnek meg. Leülhetsz, kiszolgálnak, de valóban semmiképp sem engedheted meg magadnak azt, hogy Bohumil Hrabalnak képzeld magad. Eljátszhatsz a gondolattal, hogy Te is épp ott hugyozol, mint a Mester, de mindig tudnod kell, hol is vagy Te Hozzá képest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önérzetes dög vagyok, de az Arany Tigrisre haragudni mégsem tudok (olyannyira, hogy magányos bolyongásom során azt fundáltam ki, hogy itt fogom elfogyasztani első sörömet mostani prágázásom során – mintha lehetne bármit is tervezni az Arany Tigrisbe).

 

Megjegyzés: fogalmam sincs, hogy az egyszeri cseh halandók hogyan viszonyulnak eme Műintézményhez, mindössze egyszer sikerült nem-reprezentatív körkérdést intéznem egy nagyobb asztaltársasághoz – ugyan az a valaki, aki még vállaltan nem járt ott, közröhej tárgya lett, a többiek sem a szokásos cseh nagymellénnyel beszéltek a helyről.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebelka.blog.hu/api/trackback/id/tr931278714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maminko 2009.07.31. 20:42:26

Azért említtessék meg egy másik hölgylátogató is, aki nem nagyon törte magát és hasra sem volt esve, aztán mégis múzsája lett a Mesternek: April Gifford bohém-szakos amerikai egyetemista, akihez az öreg utolsó fellángolásában a Dubenka-leveleket írta.
Morfondírozhatunk rajta, hogy méltatlan és érdemtelen vendég volt-e, hiszen az amerikai turistákra jellemzően csak egy látványosságot kipipálandó huppant le a Mester mellé a Tigrisben, szóval ne fogjuk közönyét leszbikus mivoltára. De hát az igazgyöngy is egy kis piszok köré születik.
Nade olvassuk inkább a Mestert:
www.c3.hu/scripta/nagyvilag/99/0708/01hrab.htm

LaMonteOld 2009.08.03. 17:50:47

Áhá, ez ismerős!

Izgalmas helynek tűnik! Muszáj lesz egyszer ide is eljutnom, neked meg egészségedre és óvatosan azokkal a Sörpapokkal! :)

falsestuff 2009.08.03. 22:29:34

a Sörpapok ááááá, kímért hidegséggel megkérdezik, hogy "a Kisasszony iszik-e még valamit, mert az asztal le van foglalva" - elmondanám, nem vagyok se Hrabal, se a múzsája....nyomorult turista asszem. Izgalom, hátha egyszer nem lesznek ilyen kis undokak a Szentség őrzői!

Anyus, erről a kései múzsáról hallottam már, de Hrabal olyasmit is mondott, hogy a harmónia, a lecövekelés, gyermeknemzés mind olyan dolgok, amik HÍJÁN remekül megy az írás...szóval kb. ilyen szemmel nézte a hölgyeket (mint Picasso, aki jobban szerette a galambokat az emberekhez képest)
Hrabalra is hálistennek lehet ronda dolgokat mondani :P
süti beállítások módosítása