feb
21

A Žiletky az egyik leggyengébb cseh film, amit valaha láttam - teljesen elszabott művészfilm csapongó semmitmondással és ordas klisékkel. És mégis érdemes megnézni (igaz, felirat az nincs...). A főszereplőt - Filip Topolt - és a zenét az abszolút kultikus Psí Vojáci adja, tehát akár egy hosszabbra sikeredett klipnek is vehetjük a dolgot. Így pont elég is ez a 10 perces újravágott videó, mert láthatjuk Filip Topolt ereje és varázsa teljében, még mielőtt nagyon tönkretette volna magát.

 

 

A hetvenes évek végétől (!) aktív zenekar motorjaként ugyanis olyan hévvel űzte a mágiát, hogy annak szükségszerű következményei egy komoly májoperáció és a kényszer-absztinencia lettek... Ezzel karöltve pedig a fásultság és az a mámor utáni üresség, amit a havonta a Vagon klubban adott koncertjeik bármelyikén átélhetünk, amennyiben nem bánjuk az abszolút elkámpicsorodás élményét, vagy ha tudjuk kezelni, hogy egy történet nem mindig ér boldog véget.

 

 

 Viszont a régi lemezek őrületesek, felkavaróak, szépek és végzetesek! Állítólag a mi Grandpierre Attilánk (VHK) nem kevés Psí Vojácit hallgatott és ennek hatása nagyon is kihallható a VHK sámán-őrületéből, vagy az is lehet, hogy csak mindketten hasonlóan zsigerekig hatoló zenei univerzumban gondolkodtak. Filip Topol egyébként mindezt nem könnyűzenés alapokból építette fel, bevallása szerint ugyanis klasszikusokon kívül nemigen fogyasztott más zenét, kialakítva ezzel egy jócskán öntörvényű, örökké keserű világot, ami akkor is beszippant, ha a cseh nyelvű szövegekből nem értünk egy kukkot sem...

Így akár egy tartalmasan eltöltött prágai utazás során, vagy pusztán az illegalitás útjain, de különösen ajánlottak a Leitmotiv, a Nalej čistého vína pokrytče, vagy tetszőleges koncertalbumok levadászása - tipp: a Vencel téri gigantikus zenebolt !

A bejegyzés trackback címe:

https://rebelka.blog.hu/api/trackback/id/tr701779189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása